Και όμως ο Ολυμπιακός … αποφασίζει την τελική ημερομηνία των εκλογών

ΕΚΛΟΓΟΛΟΓΟΣ

Η επανεκκίνηση των δρομολογίων σήμερα του προαστιακού σε όλη τη χώρα και των εμπορικών αμαξοστοιχιών Θριάσιο – Θεσσαλονίκη αποτελούν το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση. Μετά από 20 ημέρες χωρίς τρένα, και χωρίς να έχουν επουλωθεί η πληγές από την τραγωδία των Τεμπών, πρώτος στόχος της κυβέρνησης είναι να εμπεδωθεί κλίμα ασφάλειας στους πολίτες, ώστε να ξαναχρησιμοποιήσουν το τρένο. Η στάση των συνδικαλιστών κάθε άλλο παρά βοηθά.

Τζάμπολ ή exit poll;

Μπορεί ο Μπαρτζώκας και ο Βεζένκοβ να επηρεάσουν τον χρόνο των εκλογών; Αν και ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στον Στ. Θεοδωράκη να το επιβεβαίωσε και επισήμως αλλά η στήλη σας έχει προϊδεάσει ότι μόνο το σενάριο εκλογών τον Μάιο είναι αυτό που ισχύει. Η 21η και η 28η Μαϊου είναι εξίσου πιθανές, για έναν λόγο καθόλου πολιτικό. Την Κυριακή 21ηΜαϊου είναι ο τελικός του Final Four του μπάσκετ στο Κάουνας της Λιθουανίας και η ομάδα του Ολυμπιακού έχει ζωηρές πιθανότητες να σηκώσει το τρόπαιο. Τζάμπολ και exit poll δεν πάνε μαζί.

Επανεκλογή Παπανδρέου στο Συμβούλιο της Ευρώπης

Στην ΕΡΤ1 δίνει απόψε (24.00) συνέντευξη ο Νίκος Ανδρουλάκης, επιχειρώντας να ανεβάσει στροφές τώρα που οριστικοποιείται ο χρόνος των εκλογών. Στη Χαριλάου Τρικούπη αναζητούν πρόσωπα για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Εισηγήσεις για τις δύο πρώτες θέσεις υπάρχουν τόσο για τον καθηγητή Νίκο Αλιβιζάτο όσο και για τον Ανδρέα Γεωργίου, γνωστό για την ταλαιπωρία του από το ελληνικό δημόσιο ως επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ για το έλλειμμα. Την ίδια ώρα, ψηλά συνεχίζει να κρατά τις πολιτικές μετοχές του στο εξωτερικό, ο Γιώργος Παπανδρέου. Επανεξελέγη πρόεδρος της Επιτροπής Δημοκρατίας του Συμβουλίου της Ευρώπης, ενώ διατηρεί και τη θέση και επιτίμου προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

Ακτιβισμός – φάρσα

Τελικά, οι βουλευτές του κ. Βαρουφάκημάλλον έπρεπε να περάσουν υπερεντατικά μαθήματα για τις διαδικασίες και τη συμπεριφορά εντός Κοινοβουλίου. Οι περισσότεροι δοξάσθηκαν είτεμπαινοβγαίνοντας στα κόμματα, είτε κάνοντας σόου από το βήμα της Βουλής. Εκεί εντάσσεται και η χθεσινή περφόρμανς της βουλευτίνας Μαρίας Απατζίδη, που έκρινε ότι δεν ήταν αρκετό να μιλήσει για «κυβέρνηση δολοφόνων», επιστράτευσε και το μπλουζάκι της που έγραφε, «57 νεκροί – 156 υποκριτές».

Μνήμες 1990… και Πολάκης

Ο ακτιβισμός έχει μακρά παράδοση στη Βουλή. Οι παλαιότεροι ίσως θυμούνται τον βουλευτή Ιωαννίνων, Καλογιάννη, να σηκώνει στους ώμους την κάλπη, για να διαμαρτυρηθεί για τα πολύχρωμα ψηφοδέλτια στην ψηφοφορία για τον Σαρτζετάκη. Πέντε χρόνια αργότερα, το 1990, η πρώτη βουλευτίνα των οικολόγων, η Μαρίνα Δίζη, σήκωσε πανό που έλεγε «φτάνει το θέατρο», προκαλώντας την έκρηξη της κορυφαίας ηθοποιού Άννας Συνοδινού, που λίγες ώρες μετά θα παραιτούνταν από το βουλευτικό αξίωμα. Τι σας λέω τώρα… Έκτοτε έχει κυλήσει αρκετό νερό στ’ αυλάκι. Εδώ ο –δικαιωμένος από τον κ. Τσίπρα, βουλευτής Π. Πολάκης έχει κολλήσει το κινητό του στο μικρόφωνο και έχει βάλει Καζαντζίδη. Ο κ. Πολάκης, τότε, δεν προκάλεσε καμία αντίδραση στο κόμμα του, εν αντιθέσει με τη μίνι κρίση που ξέσπασε στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, από τα πλακάτ που σήκωσαν το 2020 βουλευτές του κόμματος με τη φράση «δεν είναι αθώοι» για τους κατηγορουμένους της Χρυσής Αυγής.